Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Pilot afgerond: boekhoudpakketten gaan onderling UBL e-facturen uitwisselen

Op initiatief van onderzoeksbureau GBNED hebben Asperion, Exact Software, MUIS Software, Reeleezee, UNIT4 en VISMA (AccountView) meegedaan aan een pilot om onderling elektronische facturen in UBL-formaat uit te wisselen. Gerard Bottemanne van GBNED is zeer te spreken over de inzet en behaalde resultaten van de betrokken leveranciers.

Net als bij andere standaards kan er altijd sprake zijn van interpretatieverschillen en is het vervelend als een elektronische factuur daarom niet verwerkt kan worden. Met de SEPA-perikelen en de onderlinge bankverschillen die daarbij optraden nog vers in het geheugen ben ik het initiatief met het uitwisselen van elektronische facturen in UBL gestart. Ik ben met name enthousiast over de bereidheid van genoemde leveranciers van boekhoudsoftware om mee te werken aan het initiatief, hun samenwerking en inzet. Ik hoop dat in de toekomst ook andere leveranciers alsnog zullen aanhaken. Daarnaast denk ik dat het als vliegwiel kan werken om de adoptie van elektronisch factureren in het mkb te verhogen.

Achtergrond

Op dit moment worden de meeste facturen als digitaal verstuurt. Het gaat dan voornamelijk nog om elektronische facturen in PDF-formaat. Dat levert weliswaar veel besparing op aan de kan van de verzender, maar niet bij de ontvanger. En juist aan die kant kan de meeste besparing worden bereikt.

Aan de inkomende kant worden PDF-facturen afgehandeld via toepassingen op het gebied van scannen en herkennen van boekingsdocumenten. De verwachting is steeds geweest dat dit steeds meer vervangen zal gaan worden door elektronische facturen in bijvoorbeeld UBL-formaat die direct herkend en geboekt worden door de boekhoudsoftware inclusief een boekingsvoorstel. De inhoud van de factuur wordt dan zichtbaar gemaakt aan de gebruiker bij onder meer het fiatteren van inkoopfacturen en raadplegen van openstaande posten.

Jaarcongres ICT Accountancy

Op dinsdag 11 november 2014 zullen betrokken leveranciers aanwezig zijn tijdens het Jaarcongres ICT Accountancy (www.ictaccountancy.nl/jaarcongres) om plenair een toelichting te geven van het initiatief en een demonstratie van de behaalde resultaten om elektronisch facturen via UBL-formaat uit te wisselen via boekhoudsoftware.  Er is dan ook ruimte voor vragen.

 

 


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.