Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

UBL Ketentest Nieuwsupdate September 2015

Deze week hebben we de 50e actieve deelnemer verwelkomd. Met denk aan Digitaal Kantoor en de andere 49 actieve deelnemers. Wie heeft UBL gereed en volgt als actieve deelnemer?
Naar opvragen overzicht alle actieve deelnemers…

Korting en toeslag

UBL biedt tal van mogelijkheden om kortingen en toeslagen vast te leggen, zowel op factuurregelniveau als op factuurniveau.

Gebaseerd op UBL 2.1 (en SI 1.1) is vanuit de UBL Ketentest een nieuwe voorbeeldfactuur uitgewerkt met: regelkorting, factuurkorting, factuurtoeslag en ook nog eens meerdere BTW-percentages.

Op de bijbehorende PDF-factuur is een extra toelichting opgenomen over de berekening van de BTW in relatie tot de betreffende factuurelementen en er is aandacht besteed aan de journaalpost voor de ontvangende partij.

Direct opvragen nieuwe voorbeeld UBL-factuur en PDF-factuur. Bekijk hier alle voorbeeldbestanden…

Grote getallen

Als antwoord op een vraag van een deelnemer melden we dat bedragen in een UBL-bestand worden weergegeven met een punt als scheidingsteken voor decimalen en dat verder geen scheidingsteken wordt gebruikt voor de duizendtallen.

Een voorbeeld voor een groot bedrag wordt dan: 1000000.50. Zie desgewenst http://www.datypic.com/sc/xsd/t-xsd_decimal.html.

6 BTW perikelen

We kennen binnenlandse BTW, de ICP regeling (intracommunautaire prestaties) binnen de EU en natuurlijk export buiten de EU.

Talloze uitzonderingen daargelaten kennen we binnenlands de volgende onderverdeling:

  • Tarieven exclusief BTW
  • Tarieven inclusief BTW
  • Tarieven vrijgesteld van BTW
  • Margeregeling (tweedehands producten)
  • BTW-verlegd binnen Nederland (incl. de G-rekening)

Wie een BTW-regeling mist nodigen we uit dit kenbaar te maken aan Gerard Bottemanne via gerard@gbned.nl.

G-rekening

Een g-rekening is een geblokkeerde rekening die aannemers (en niet alleen in de bouw!) kunnen gebruiken om loonheffingen (al dan niet met BTW) van door hen ingehuurd personeel aan de belastingdienst of aan onderaannemers te voldoen. Van een g-rekening kunnen geen andere betalingen gedaan worden. De rekening beschermt partijen tegen wanbetalingen van loonheffingen. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/G-rekening). Als een onderaannemer een factuur stuurt staat daarop uitgesplist:

  1. Welk bedrag overgemaakt moet worden op de bankrekening van onderaannemer zelf (waar de onderaannemer dus vrij over kan beschikken);
  2. Welk bedrag overgemaakt moet worden op de geblokkeerde bankrekening van onderaannemer. Vanaf deze laatste rekening kan de onderaannemer dus alleen de Belastingdienst voldoen.

Er dus best sprake van een complexe factuur en de achterliggende boeking van de inkoopfactuur. Al is het maar dat sprake is van betaling aan een tweetal bankrekeningen vanuit oorspronkelijk eén factuur.

Hoe kan een G-factuur het beste in UBL opgenomen worden?
Reacties en suggesties zijn welkom en kunnen eveneens kenbaar gemaakt worden aan Gerard Bottemanne via gerard@gbned.nl.

Media

Deze maand verschijnt een update van de “Gids boekhoudsoftware 2015”. Met name het wel of niet ondersteunen van UBL is in deze versie aangepast (en aangescherpt!) aan de huidige situatie. Dit laatste op basis van de resultaten van de UBL Ketentest (want zien is geloven).

Heeft u UBL gerealiseerd en nog niet meegedaan aan de UBL Ketentest, laat het ons weten. Want we melden graag de ondersteuning van UBL bij zoveel mogelijk (boekhoud)pakketten in een volgende update van de gids.


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.