Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Wat weten gemeenten over wettelijk verplicht B2G e-factureren?

Veel gemeenten weten niet dat er een Europese Richtlijn aan komt voor e-factureren. Dat concludeert KING gemeenten na de eerste regiobijeenkomst E-factureren voor Gemeenten in Meppel.

Aankomende Europese richtlijn onbekend

In de Europese richtlijn (2014/55/EU) staat dat alle aanbestedende rijksdiensten per eind 2018 leveranciers wettelijk kunnen verplichten om e-facturen aan te leveren (voor lagere overheden kan een uitzondering worden gemaakt tot 30 maanden na 27 november 2018).

Nu al zijn rijksdiensten verplicht om e-facturen van leveranciers te kunnen verwerken. Dit was voor veel deelnemers van de bijeenkomst niet bekend. Ook was niet bekend dat er een Europese Norm voor e-facturen aankomt die de huidige UBL-OHNL en UBL-SI vervangt.

Spookfacturen minimaliseren

Los van het feit dat gemeenten niet op de hoogte zijn van de aankomende wetgeving, spreekt KING van een succesvolle middag waarbij gemeenten ook de grootste voordelen van e-facturen de veiligheid en de minimalisering van de kans op spookfacturen.

‘Wat helpt is als een gemeente een visie op e-factureren formuleert en hierbij aangeeft welke kanalen ze nog gebruikt om facturen te ontvangen: papier, pdf, ocr, e-factuur. Wat kan helpen om e-factureren te ontvangen is door dit in de leveringsvoorwaarden op te nemen’, zo adviseert KING. Daarnaast vermeld KING vanaf nu ook welke pakketten UBL ondersteunen.

Gemeenten positief over elektronisch factureren

Uit een eerdere impactanalyse van KING in opdracht van het ministerie van Economische Zaken bleek dat gemeenten in beginsel positief staan tegenover het elektronisch kunnen ontvangen en verzenden van facturen (e-factureren). Ook zijn er organisatorisch en technisch geen grote belemmeringen voor de invoering. Bovendien kunnen de meeste boekhoudpakketten het al aan om e-factureren in UBL te ontvangen. Zie daarvoor www.ublketentest.nl

 

Gecorrigeerd en aangevuld op basis van dit artikel uit BinnenlandsBestuur

 

 


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.