Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Maakt UBL volledig geautomatiseerde factuurverwerking mogelijk? “Nee” zegt Scan Sys

26 Sep 2016  |  Factuurverwerking, UBL

Met de komst van UBL wordt het proces van factuurverwerking grotendeels geautomatiseerd. De factuur wordt elektronisch verzonden en automatisch aangemaakt in het inkoopdagboek van uw administratie. Fouten, die tijdens het handmatig boeken ontstaan, worden op deze manier vermeden en in een aantal gevallen zal het aantal menselijke interacties per factuur afnemen.

Maakt UBL het gebruik van scan-en-herken-software dan niet overbodig? Er zijn situaties waarin dit het geval is; Kleine organisaties met laagdrempelige administratieve processen en een laag volume documenten hebben vaak enkel behoefte aan minder handmatige interacties in het verwerkingsproces. De controle van de boekingen blijft bij gebruik van UBL een menselijke handeling, echter is dit te overzien omdat het maar een beperkt aantal documenten betreft. Een voorwaarde om tijdswinst te maken op dit factuurverwerkingsproces is dan wel dat alle facturen in UBL worden aangeleverd.

Een volledig geautomatiseerd verwerkingsproces met gebruik van UBL is in veel gevallen niet mogelijk. Bij het merendeel van de inkomende facturen zal namelijk nog menselijke interactie nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het selecteren van de juiste kostenplaats, grootboekrekening, het projectnummer en ordernummer. Daarnaast zal de samenstelling van de factuur in veel gevallen niet aansluiten op de manier van coderen die wordt gebruikt in het boekhoudsysteem, een mooi voorbeeld hiervan is de factuur van de Makro of de Sligro.

Voor veel organisaties is het administratieve proces van inkoopfacturen verwerken dus niet zo eenvoudig.

Lees het hele artikel hier


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.