Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Liander gaat mee met de toekomst: de Energie E-factuur

09 Jan 2017  |  Adoptie, E-factureren, Samenwerking, UBL

Een papieren factuur of een factuur in PDF-formaat per e-mail…. Veel meer smaken kon Liander haar grootzakelijke klant tot voor kort niet aanbieden. Maar daar is verandering in gekomen!

In samenwerking met diverse energiemarktpartijen en brancheverenigingen is de ‘Standaard Energie E-factuur’ ontwikkeld. Een standaard voor het elektronisch factureren van partijen in de energiesector.

Wat is de Energie E-factuur?

De Energie e-factuur is een open standaard voor het uitwisselen van elektronische facturen en richt zich, zoals de naam doet vermoeden, op energiegerelateerde producten of diensten. Dat betekent dat het mogelijk is om sectorspecifieke zaken in het factuurbericht op te nemen zoals een EAN-code. De Energie E-factuur is in beginsel geen leesbaar bestand. De getrainde medewerker kan er de nodige informatie uit destilleren, maar daar is het eigenlijk niet voor bedoeld. De Energie E-factuur is een set regels die geautomatiseerd ingelezen wordt in de administratie van de klant.

Voordelen

Het voordeel ten opzichte van een papieren of PDF-factuur is dat het tijd en geld bespaart, doordat de klant de facturen bij ontvangst niet handmatig hoeft in te lezen in het eigen betaalsysteem. Daar komt bij dat de kans op het maken van fouten een stuk kleiner is. Ook zal de Energie E-factuur voor een aantal klanten een extra motivatie zijn om van de papieren factuur af te stappen. Zowel voor de klant als voor Liander een groot voordeel.

Een landelijke standaard. En nu?

Nu is er een landelijke standaard ontwikkeld: de Energie E-factuur. Samen met de gemeente Amsterdam en TNO, heeft ook Liander invulling gegeven aan het maken van de nieuwe lay-out van de factuur. Zowel voor Liander als voor de Gemeente Amsterdam een belangrijke stap in, respectievelijk, het versturen van e-facturen en het geautomatiseerd kunnen verwerken van e-facturen. Kortom, een mooie kans om de Energie E-factuur samen met de klant te testen.

Voor wie is de Energie E-factuur nog meer interessant?

De Energie E-factuur is bedoeld voor aanbieders en (groot)verbruikers van energiediensten, zoals energieleveranciers, netbeheerders en meetbedrijven die leveren aan zakelijke klanten. Ook andere klanten die facturen verzenden, ontvangen of verwerken, zoals verenigingen van eigenaren, kunnen baat hebben bij het gebruik van de Energie E-factuur.

De verwachting is dat in 2017 de vraag naar de e-factuur en de Energie E-fatuur verder zal toenemen. Vooral Rijksoverheidsinstanties zullen dit jaar de stap gaan maken om over te stappen op de e-factuur. Voor Liander dé uitgelezen kans om de Energie E-factuur verder uit te rollen.

 

 


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.