Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

SIDN kan UBL e-facturen ontvangen en versturen via PEPPOL

24 Mar 2017  |  E-factureren, Softwarepakketten, UBL

SIDN heeft PEPPOL geïmplementeerd via SimplerInvoicing. Daarmee is het mogelijk voor leveranciers om UBL e-facturen te toesturen en te ontvangen. Of zoals ze schrijven op hun website:

“Ben je leverancier van SIDN? Dan is het sinds kort mogelijk om ons een e-factuur te sturen. En met een e-factuur bedoelen we niet een factuur als pdf via mail. We bedoelen dan een échte e-factuur volgens de Europese PEPPOL-standaard, verstuurd met Simplerinvoicing.”

Natuurlijk is een PDF factuur ook een e-factuur (de wet kent dit onderscheid niet en het gros van de mensen snapt het onderscheid ook niet.), alleen is het niet meteen zo efficiënt als een UBL e-factuur. Overigens was het al mogelijk om per e-mail PDF e-facturen toe te sturen naar SIDN. En met UBL Ready is het mogelijk om met elk groot boekhoudpakket een UBL e-factuur per e-mail mee te sturen. Daarover schrijft SIDN:

Is mijn boekhoudpakket geschikt? Er zijn inmiddels zo’n 30 leveranciers aangesloten bij het Simplerinvoicing-netwerk en al 5.046 bedrijven kunnen e-factureren via Simplerinvoicing. Ook zijn er partijen die maatwerkaansluitingen kunnen realiseren. Kijk op get.simplerinvoicing.org of jouw boekhoudpakket geschikt is voor het ontvangen en verzenden van e-facturen met Simplerinvoicing.”

Deze bewering klopt niet helemaal Een boekhoudpakket staat namelijk niet gelijk aan een leverancier. Daarnaast klopt het totale aantal niet. Als je naar http://www.simplerinvoicing.org/implementatie-van-simplerinvoicing/ dan ziet het er iets anders uit.

Het betreft namelijk 27 aangesloten partijen, waarvan 1 accountantsorganisatie, 10 billing service providers, 3 online facturatiepakketten en 12 boekhoudpakketten. Maar niet elke aangesloten partij maakt gebruikt van PEPPOL. Dat zijn er maar 17, waarvan 8 boekhoudpakketten. Met deze status is het dus voor leveranciers dus niet te hopen dat SIDN andere aanvoerkanalen voor PDF/UBL e-facturen  afsnijdt.

Dat geldt ook voor het versturen van e-facturen vanuit SIDN naar haar klanten, getuige deze tekst: “Naast dat we e-facturen kunnen ontvangen, kunnen we ze nu ook versturen. Registrars en andere klanten kunnen nu ook kiezen voor e-facturatie. Ben je registrar en wil je een e-factuur ontvangen? Log dan in op de registrarssite. Onder Mijn account > Mijn gegevens > Facturatie kun je Simplerinvoicing selecteren. Andere klanten kunnen contact opnemen met onze administratie via finance@sidn.nl of +31 26 352 55 00.”

Ik neem aan (en dat is een beetje eng, want ‘assumptions are the mothers of all fuck-ups”) dat SIDN nog gewoon PDF e-facturen verstuurd, liefst met een UBL e-factuur er bij. Dan kunnen die worden ingevoerd in de boekhoudpakketten die UBL e-facturen kunnen verwerken.


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.