Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Huh?! Multisafepay lanceert ‘E-invoicing’; heeft het niet begrepen. [UPDATE: Worldpay]

07 Nov 2017  |  Betalen, E-factureren

UPDATE 7-11-2017: Vanmorgen viel het bericht: “Golf van e-factureren stimuleert groei Nederlandse e-commerce” bij ons op de digitale deurmat. Het gaat om een conclusie van Worldpay in hun rapport ‘Rapport Wereldwijde Betalingen 2017’. Daarin staat: “De sterke groei in Nederland wordt gestimuleerd door de opkomst van nieuwe betaalmethoden zoals e-facturen[1]” Dat zijn nog eens indrukwekkende en interessante conclusies.

Onderaan legt WorldPay uit wat zij onder e-factureren verstaat: “1. e-facturen: Bij het gebruik van e-facturen kunnen consumenten goederen na aflevering betalen zonder hun creditcard- of bankgegevens te delen. Om een betaling te doen, hoeven zij slechts hun e-mailadres en postcode in te voeren. Bekende voorbeelden uit de markt zijn het betalen via Klarna of AfterPay”

….het sluit mooi aan bij onderstaand artikel….

Vanmorgen (7 april 2017, red)  kregen we het bericht binnen dat de Payment Service Provider (PSP) Multisafepay de dienst ‘e-invoicing’ heeft gelanceerd. Als professioneel beroepsdeformeerde ben ik dan meteen geïnteresseerd. Zou dit dan de eerste generieke PSP zijn die een palet aan e-factureren diensten gaat aanbieden? Zouden de PSP’s net als boekhoudpakketten gaan snoepen aan het marktaandeel van de Nederlands e-facturatiedienstverleners?

Eerlijk gezegd, de tweede zin van de titel ‘maatwerk in achteraf betalen’  temperde de verwachtingen al iets. Als het gaat om achteraf betalen zou het kunnen gaan om consumenten (maar dan was e-billing meer op zijn plaats) en een focus op de grote groep ZZP-ers en micro ondernemers. Misschien zelfs wel supply chain finance of dynamic discounting. Dat zou nog eens een game changers zijn. Maar dan nog….maatwerk in achterafbetalen….ze zouden toch wel hebben begrepen waar e-invoicing voor staat?

Kijk, er zijn puristen/beleidsmedewerkers/sales-ideologieën die vinden dat e-invoicing/ee-factureren alleen mag worden gebruikt voor processen tussen bedrijven (en overheden) waarbij een document in UBL/EDI stijl van het IT systeem van de leverancier naar dat van de klant gaat. En voor hen is zelfs een PDF per e-mail (defacto standaarden) niet toegestaan. Die haken dus al af bij de titel van het bericht. (Terwijl de -Europese- wetgeving dat onderscheid helemaal niet kent.)

Ikzelf zit in het ‘wat er nu is, is goed genoeg voor e-factureren en het kan alleen maar beter worden’-kamp. Dat betekent dat een PDF per e-mail, omgezet naar een UBL bericht dat als boekingsvoorstel in een boekhoudpakket kan worden gezet, ook als e-factureren kan worden aangemerkt. Maar dan zelfs met die ruime benadering kan ik de nieuwe dienst van Multisafepay nog niet inpassen.

Want “Een achteraf-betaalmethode die geheel naar eigen inzicht door de merchant kan worden ingericht.” dat heeft zelfs voor mij niets met e-invoicing te maken. Maar goed, misschien komt er in het persbericht of op de webpagina van Multisafepay nog iets voorbij over factuur…..Nee….niets…nog een keer kijken….nee, echt helemaal niets.

Integendeel, zelfs. In het persbericht staat: “E-Invoicing is uitermate geschikt voor webwinkeliers die het achteraf-betaalproces in eigen beheer willen hebben, en dat tegen lagere kosten. In tegenstelling tot achteraf-betaaldiensten zoals Betaal na Ontvangst en Klarna, wordt de vordering bij E-Invoicing niet overgenomen.”  En op de website: “Heeft u liever zelf de volledige controle over het achteraf betaalproces in uw  webshop en het contact met uw klant? Dan is E-Invoicing van MultiSafepay voor u de juiste keuze.”

Niets factuur. Niets PDF. Niets UBL. Niets over downloaden factuur. In plaats daarvan: betalingsverzoek, betalen en achteraf en iets met vordering al dan niet overnemen.

De dienst van Multisafepay heeft helemaal niets te maken met e-factureren, of e-invoicing zo je wilt. Om dat te zien hoeven de spijkers niet eens op laag water te staan. Ze hebben het gewoonweg niet begrepen.

Blijft de vraag over hoe het komt dat ze hun dienst van deze naam hebben voorzien. Off-day? Carnaval? Slechte consultant? Wie zal het zeggen.


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.