Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Miljoenen berichten via MijnOverheid blijven ongelezen

11 Sep 2017  |  Adoptie, Digitalisering, Overheid

Alle Nederlanders hebben een berichtenbox via MijnOverheid.nl. De berichtenbox is de digitale brievenbus voor berichten van de overheid, zoals belastingdienst, gemeente, UWV, etcetera.

En hoewel bijna zeven miljoen hun berichtenbox hebben gearchiveerd, controleren meer dan twee miljoen mensen hun Berichtenbox niet of nauwelijks. Daardoor missen ze belangrijke berichten over betalingen. En dat kan leiden tot boetes en zelfs tot ernstige financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman.

Een aantal andere bevindingen van de Nationale ombudsman:

  • Een nieuw bericht blijft bij bijna één op de drie gebruikers langer dan een jaar ongelezen. “Het is voor heel veel mensen ingewikkeld om de goede informatie open te maken in hun Berichtenbox.
    .
  • Een ander probleem is dat veel mensen hun Berichtenbox niet koppelen aan hun e-mailadres. Zo’n 17 procent krijgt daardoor geen melding per mail bij nieuwe berichten. En juist dat vergroot het risico dat opgelegde boetes en sancties niet worden ontvangen.
    .
  • Burgers kunnen alleen berichten ontvangen, maar kunnen niet zelf ook berichten via de Berichtenbox aan de betreffende overheid. En dat is opmerkelijk vindt de  Nationale Ombudsman (en heel veel anderen)

In het rapport “Hoezo MijnOverheid?” doet de Nationale ombudsman een aantal aanbevelingen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Je kunt ze vinden in de samenvatting van het rapport.

Bron


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.