Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

PIANOo lanceert eerste toolkit e-factureren, tijd voor een update

Sinds 11 september 2017 staat bij PIANOo een toolkit onboarding elektronisch factureren (e-factureren) online. De toolkit bevat concrete instrumenten en oplossingen voor het onboarden van toeleveranciers van overheden en andere aanbestedende diensten. Onboarding is het stimuleren en ondersteunen van toeleveranciers zodat zij overstappen op het sturen van e-facturen.

Onvolledige instrumenten

De toolkit biedt volgens PIANOo een aantal direct toepasbare instrumenten. Onder andere in de vorm van vrij over te nemen documenten en templates die naar de eigen huisstijl kunnen worden overgezet. Het is overigens geen blauwdruk hoe organisaties hun communicatie moet uitrollen, aldus PIANOo.

Gelukkig maar, maar er valt nog wel wat op af te dingen. Het belangrijkste is hoe eenzijdig dingen belicht worden. Zo wordt niet duidelijk dat gemeenten ook e-facturen in UBL per e-mail mogen ontvangen. Verder ontbreken bij de bronnen voor meer informatie de belangrijksten referentiesites: www.ublketentest.nl, www.ublready.nl, www.softwarepakketten.nl en www.platformelfa.nl (De website e-factureren.info staat er weer wel bij, terwijl die al in geen tijden is geupdate.) Gelukkig maar dat de 111 boekhoudpakketten zelf wel vermelden dat ze UBL Ready zijn, maar het zou mooi zijn geweest als gemeenten dat als tool kunnen aanbieden om te zorgen dat zoveel mogelijk e-facturen in korte tijd worden ontvangen. .

Uiteraard zijn er er nog veel meer aspecten op te noemen bij de instrumenten die een succesvolle grootschalige adoptie van B2G in de weg staan (neem contact op als je meer wilt weten). Maar ja, zoals altijd is er op dit vlak een verschil tussen beleid en praktijk, tussen belangen en toegevoegde waarde.

Voor wie geïnteresseerd is; de toolkit bevat bevat de volgende instrumenten:


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.