Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Verplichting e-factureren naar de overheid uitgesteld tot april 2019!

20 Sep 2017  |  E-factureren, Europa, Overheid, Uitgelicht

De datum waarop overheidsorganisaties en alle andere aanbestedende diensten verplicht zijn om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken is verschoven. Lang dachten we dat dat oktober 2018 zou zijn. Maar nu blijkt dat die datum niet meer haalbaar is.

Dat valt af te leiden uit de wijziging van de Aanbestedingswet 2012 die naar verwachting nog dit najaar behandeld wordt door de Tweede Kamer. De soep wordt dus zeker niet heet gegeten.

Publicatiedatum

De periode van oktober 2018 tot en met april 2019 zijn niet bedoeld als uitstel (al is de kans groot dat het wel de druk afhaalt van veel projecten). De aanpassing van de ingangsdatum vloeit simpelweg voort uit vastgelegde procedures waarbij de publicatiedatum van de Europese (e-facturatie) norm leidend is.

De Europese richtlijn 2014/55/EU zegt namelijk dat uiterlijk 18 maanden na publicatiedatum van de norm e-factureren geïmplementeerd moet zijn. Waar in eerste verwacht was dat de officiële publicatie afgelopen mei 2017 gehaald zou worden, is nu de sterke verwachting (!) dat de publicatie van de norm plaats in oktober 2017, waaruit volgt dat de definitieve ingangsdatum van de verplichting per april 2019 een feit zou zijn.

Zou zijn, want het IS nog geen oktober en er IS nog niets gepubliceerd. Dus moeten we tot die tijd zeggen dat op zijn vroegst in april 2019 de verplichting ontstaat waarbij overheidsorganisaties en alle andere aanbestedende diensten verplicht zijn om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken.

Verplichting – hoe heet wordt de soep gegeten?

Er is al veel gezegd over de verplichting en vaak is de communicatie nogal kort door de bocht (overigens geheel begrijpelijk vanuit de drijfveren van de belanghebbende). Hieronder een aantal nuances:

  1. De verplichting die uit de -aan te passen- aanbestedingswet voortvloeit, rust bij overheidsorganisaties en alle andere aanbestedende diensten
  2. De verplichting voor leveranciers om aan te leveren, vloeit niet uit de wet voort, maar uit een contractuele verplichting. Overheden moeten dus wel -goed- contracteren.
  3. Mede-overheden hoeven leveranciers niet contractueel te verplichten om e-facturen aan te leveren. Ze kunnen ook besluiten om zelf tools/diensten in te kopen zodat ze papieren facturen, PDF e-facturen, UBL e-facturen, bonnetjes kunnen omzetten naar e-facturen die ze in hun pakket kunnen verwerken.
  4. De verplichting voor mede-overheden is veel soepeler dan voor Rijksdiensten. Bij mede-overheden mag een e-factuur ook per e-mail worden aangeleverd. Bij Rijksdiensten moet je e-factuur -nu nog in UBL-OHNL en binnenkort- in UBL-EN16931 aangeleverd worden over PEPPOL aan Digipoort, voorzien van een OIN nummer…

De verplichting gaat voor alle aanbestedende diensten en speciale-sectorbedrijven op hetzelfde moment in. Lees hier het voorstel tot wijziging Aanbestedingswet 2012


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.