Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Doe het voor je klant! Elektronisch factureren met UBL [LinkedIN discussie]

28 Sep 2017  |  Adoptie, E-factureren, UBL

Op LinkedIN staat een mooi artikel van Bert Stomphorst – met daaronder een discussie- waarin hij wil dat het gebruik van e-factureren in UBL formaat meer wordt gepromoot.

Hij begint door te zeggen dat anno 2017 de adoptie van e-factureren toch nog altijd wat blijft steken. Er zijn volgens hem prachtige initiatieven voor het scannen en herkennen van documenten, maar dat is wat hem betreft eigenlijk een vreselijke vorm van verspilling van resources: een leverancier maakt een factuur met een elektronisch systeem, print die uit (naar papier of pdf) en verstuurt de factuur naar zijn klant: digitaal >>>>>analoog >>>> digitaal.

Vervolgens noemt hij terecht dat veel facturatiepakketten “al jaren” e-facturen in UBL kunnen maken en versturen. De praktijk laat echter zien dat dit in veel gevallen nog niet gebeurt. Het aantal UBL e-facturen blijft verwaarloosbaar klein.

Zijn vraag is dan waar het aan schort. Allereerst voor een deel aan software die geen UBL kan maken. Maar dan slaat hij de spijker op zijn kop: “Echter, in mijn beleving is een groter probleem dat in veel facturatiepakketten die vloeiend UBL spreken, de optie niet standaard is geactiveerd. Een eindgebruiker – die zelf niet zomaar op het idee komt dat UBL bestaat – gaat er niet naar op zoek, laat staan dat hij het vindt. En waarom zou hij? Het heeft geen directe waarde (voor hemzelf)… “

En daarom doet hij een oproep: “Doe het voor je klant”;

  1. Softwareleveranciers: zorg dat UBL een prominente plek heeft in je oplossing. Zorg dat het standaard aan staat. Zo help je jullie klant om diens klanten te helpen met meer automatisering en gemak. Dat is toch niet teveel gevraagd meer anno 2017?
  2. Ondernemers (en anderen die facturen maken): neem eens tien minuten de tijd om in je factuurprogramma te kijken of je UBL-bestanden met facturen mee kunt sturen. Ga het simpelweg doen. Niet voor jezelf, maar voor je klant. En als iedereen in de keten dat doet, krijg jij als ondernemer uiteraard ook meer facturen in UBL.

Ik zou nog een stap verder willen gaan, gewoon lef hebben en de volgende stap zetten: vanaf 1 januari 2018 staat UBL standaard aangevinkt en moet je op zoek gaan in je programma om het uit te zetten. Daarnaast wordt in de begeleidende mail standaard de regel geplaatst: “Vanaf 1 januari 2018 stuurt ons pakket naast een PDF standaard ook een UBL e-factuur mee. Bekijk hier de voordelen van UBL e-factureren en de lijst van pakketten die UBL Ready zijn. Uw pakket staat er zeer waarschijnlijk ook bij.” Kortom, van opt-in naar opt-out. Wie durft?

Het LinkedIN artikel met de bijbehorende discussie lees je hier.


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.