Deze website zal per 1 september 2018 niet meer bereikbaar zijn

Papieren factuur? Echt? Postzegels worden weer 5 cent duurder

02 Oct 2017  |  Adoptie, Digitalisering

De prijs van een postzegel voor een brief, of factuur, binnen Nederland gaat in 2018 met 5 cent verder omhoog naar het vorstelijke bedrag van 83 cent. Een zegel voor het buitenland gaat niet minder dan 1,40 euro kosten, 7 cent meer dan nu. Nog even en het versturen van een factuur per koerier is goedkoper.

Volgens PostNL is de prijsstijging nodig om kostendekkend te kunnen werken, nu het aantal verstuurde brieven en kaarten gestaag afneemt. Het postvolume daalde vorig jaar met 8 procent. PostNL zegt die daling voor een groot deel op te vangen met kostenbesparingen in het eigen bedrijf. Maar ook de prijs van postzegels moet volgens het bedrijf omhoog.

Overigens bepaalt PostNL niet helemaal zelf of de prijs van postzegels kan stijgen. De ACM houdt in de gaten of het postbedrijf op een rendabele manier de post kan bezorgen, zonder dat bedrijven en consumenten te veel betalen voor onder meer postzegels. Aan de hand daarvan bepaalt de toezichthouder jaarlijks of, en zo ja met hoeveel de tarieven mogen stijgen.

PostNL liet verder weten dat het dit jaar 73 cent vraagt voor de decemberzegel. Daarmee kunnen in de periode rond de feestdagen voordeliger kerst- en nieuwjaarskaarten en andere brieven worden verstuurd. Vorig jaar kostte de decemberzegel nog 65 cent (in 2013 nog 55 cent). Moet je voorstellen hoeveel je aan goed doel kan doneren als je je kerstgroet digitaal verstuurt. Aan de andere kant: een fysiek kerstkaartje heeft zeker zijn charme.


Gerelateerd


Er kunnen nu even geen reacties worden geplaatst.