9 december 2021

Anders bieden tijdens crisis huizenmarkt

10 min read
Lexwonen

Het bedrag dat je in een onzekere huizenmarkt moet bieden zal 35% tot 55% hoger moeten zijn dan de vraagprijs. Overbieden op een huis kan afwijken als de verkoopstrategie anders is. Lees alles over hoeveel overbieden op een woning tijdens de crisis op de woningmarkt.

Huis kopen tijdens crisis op de huizenmarkt

Voorbeeld klant in Ede.  Verkopend makelaar spreekt met de verkoper af om het huis hoger in te zetten op Funda. Dat wil dus zeggen dat het huis hoger te koop komt te staan dan dat het huis waard is. In deze huizenmarkt is dit een gewoon verhaal.  Je moet weten dat elke euro die jij bied boven de marktwaarde, dat je dat zelf moet inleggen aan spaargeld. Dus vraagprijs € 600.000,-, taxatie € 525.000,- dat betekent dat jij € 75.000,- aan eigen vermogen moet meenemen in een onzekere vastgeroeste woningmarkt.

Inventariseren belangrijk tijdens crisis op de huizenmarkt

Dus overbieden huis mag je doen als je weet hoeveel spaargeld je hebt en als je de overwaarde weet van je huidige woning. Ook de taxatiewaarde van je nieuwe huis moet je weten.

 Zowel spaargeld als overwaarde kan je gebruiken met overbieden op je nieuwe woning. In deze onstabiele huizenmarkt is dit het belangrijkste om alles te weten.

Weet je slechts 75% dan weet je ook zeker dat je de woning niet krijgt. Of de verkopend makelaar gaat naar een ander of de bank ketst de financiering af.

Huizenmarkt en Taxatiewaarde woning?

Het is belangrijk om iemand in te kennen of in te schakelen die kennis heeft van taxaties en hypotheken. Lexwonen is erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur. Hij weet binnen twee uur indicatief hoe hoog je zou moeten bieden bieden in deze verstoorde huizenmarkt.

 Als je niet wil of kan overbieden blijf dan zitten waar je nu woont. Zonder een behoorlijk hoger bod te plaatsen wordt je geen eigenaar en is het zonde van je vrije tijd om te gaan bezichtigen.

Huizen met verrotte daken gaan gewoon als broodjes over de toonbank in deze huizenmarkt. Een huis in Klazienaveen met een vraagprijs van € 345.000,- is€ 65.000 hoger verkocht. Tijdens de kerst van 2020 kon je daar gewoon kopen voor de vraagprijs plus 5%.

Huis in Veenendaal Zuid met een vraagprijs van € 590.000,- is voor € 700.000,- verkocht. Ondanks een bouwkundige inspectie met € 70.000,- herstelkosten toch verkocht. Huidige huizenmarkt kan je bijna niet aan wennen

Huizenmarkt en de bkr

Lexwonen
Bkr toetsen

Belangrijk onderdeel is de Bkr. In een moeilijke woningmarkt waarbij je al hoger moet bieden op een huis is het belangrijk dat je eerst inlogt bij de bkr en een overzicht maakt door een print screen te maken.

In de bkr staan jouw financiële verplichtingen. Het is belangrijk dat je eerst van de bkr een print screen maakt. Alles wat in de bkr vermeld staat gaat 6,5 keer van jouw maximale hypotheek af.

In een slechte huizenmarkt ben jij kansloos als jij deze bkr verplichtingen niet verrekend met je maximale hypotheek. Lexwonen gaat dan eerst met jou de boel repareren alvorens een hoger bod uit te brengen. Doe je dat niet dan heb je geen kans op de huidige huizenmarkt.

Makelaar wil zien hoe jouw bod tot stand komt. Kennis van marktwaarde en bieden is een vereiste. Ook jouw eigen inleg willen ze weten waar dat vandaan komt. In een onstabiele huizenmarkt kan je zelf als leek zijnde niet kopen.

In 2015 huis met verlies verkocht

In heel Nederland moet jij overbieden op een huis door de huizencrisis. Ik begrijp het dat als jij in 2015 je woning met verlies hebt moeten verkopen dat je nu niet staat te springen om op de een of andere woning een hoger bod te gaan plaatsen. De huizenmarkt was toen anders. Vlak na 2016 begon de opleving.

Wekelijks bellen ons talloze huizenzoekers, dus niet eens potentiële klanten, die verontwaardigd zijn en ons vragen of € 70.000,- tot € 100.000,- overbieden op een huis normaal is. Als ik dat bevestig en onderbouw zijn de huizenzoekers vaak niet blij met mij. De huidige woningmarkt is slecht voor de kopers. Toch hebben wij diverse oplossingen voor deze lastige kopersmarkt.

Veel kopers die in 2015een eengezinswoning kochten voor € 175.000 ontvangen na verkoop woning tussen de € 275.000 en € 350.000,-. Huizenmarkt bepaald het verlies of de winst. Ga je in deze tijd een woning kopen? Koop dan wel een huis waar je een langere tijd voornemens bent om in te blijven wonen.

Hoeveel overbieden als vraagprijs hoog is

Lexwonen
Hoger bieden

Stel dat de taxatiewaarde van een huis € 550.000,- bedraagt. De vraagprijs van die woning bedraagt € 600.000,-. Hoeveel moet je dan hoger bieden dan de vraagprijs in deze onstabiele huizenmarkt?

Een lager bod uitbrengen kan maar dan weet je zeker dat je de woning niet zal krijgen.  Helaas zal je moeten overbieden op dat huis. Een bod van € 635.000,- is redelijk in de regio van, Rhenen, Veenendaal, Ede en Amersfoort.

Uiteraard is jouw bod ook afhankelijk van de staat van onderhoud van de woning. In dit geval bied jij dus € 35.000,- hoger dan de vraagprijs en € 85.000,- boven de taxatiewaarde. Hiermee is niet gezegd dat je de woning binnenhaalt. Helaas zijn er ook kopers die zo maar een hoger bod doen en maar hopen dat ze het huis hebben.

Maximale lening is 100% van de marktwaarde

Als jij zo maar boven de vraagprijs bied dan red je het meestal niet in deze onstabiele woningmarkt. Vaak zijn het kopers met hogere inkomens maar met te weinig eigen geld of overwaarde. Ze vergeten dat hun maximale lening nooit meer dan 100% van de taxatiewaarde mag zijn, ook wel marktwaarde genoemd.

Dat betekend in sommige situaties dat kopers soms € 150.000 eigen geld moeten meenemen omdat ze te veel hebben geboden op het huis. Alles wat je boven de marktwaarde bied betekent zelf aan spaargeld meenemen in deze onbetrouwbare woningmarkt.

Overbieden huis is een vak apart. Hoeveel overbieden is de meest gestelde vraag van nu. Helaas is dit in elke regio wekelijks anders. Goed voorbeeld is het bod op een woning in Veenendaal Oost. Bod van € 70.000,- hoger werd aanvaard door de koper.

In diezelfde straat stond nog één woning te koop, deze werd met € 95.000,- overboden en die klant heeft het huis niet gekregen. Vertel mij maar hoe stabiel de huizenmarkt is. Als hypotheekadviseur Veenendaal zijnde hadden wij pech op dat moment. Hadden wij voor het weekend een bod gedaan was de koop succesvol geweest.

Locatie bepaalt wat je moet bieden

Het is nu de huizenmarkt die bepaald welk bod je moet neerleggen. Het is niet de verkoper die bepaald wat hij ontvangt voor zijn huis. De meeste huizen worden nu verkocht met een bieden vanaf prijs. Iedereen bied over elkaar heen in deze instabiele vast geroeste woningmarkt.

Het beste bod is tevens afhankelijk van de ontbindende voorwaarden, de locatie en, of er nog meerdere huizen te koop staan in de omliggende straten.

Huis gezien, hoeveel nu hoger bieden

Lexwonen
Hoeveel overbieden

Huis gezien maar hoeveel moet je nu hoger bieden gezien de huizenmarkt op dit moment? Neem contact op met Lexwonen: 06-83944458. Op basis van no cure no pay vertelt hij jou alles over hoger bod en de taxatiewaarde.

Overbieden huis via lexwonen geeft meer vertrouwen aan de verkopend makelaar en de verkoper. Verkoper weet dat er een vakman een berekening heeft gemaakt zodat de kans op een afwijzing in deze huizenmarkt.

Overbieden op een huis zonder overwaarde?

Er zijn een paar andere mogelijkheden als je te weinig eigen geld of overwaarde hebt.  Zie hieronder de mogelijkheden ondanks de slechte woningmarkt situatie:

Hypotheek met 4 aanvragers betekent meer geld

Huis kopen via Lexwonen met maximaal 4 aanvragers kan. Omdat er behoorlijk boven de vraagprijs wordt geboden regelen wij bijna elke dag een hypotheek met 4 aanvragers.

Wil jij met 4 aanvragers een woning kopen en moeten er woningen verkocht worden? Weet wel dat je slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek krijgt ondanks de gunstige huizenmarkt voor verkopers. Dat betekent vaak dat je eerst een huis moet verkopen als de nieuwe hypotheek niet past.

Overbieden op een huis gaat makkelijker als je met 4 personen een bod uit brengt. Hoeveel je dan kan overbieden? Met vier personen kan je meer bieden.

Wil jij weten hoeveel je kan overbieden in een onstuimige woningmarkt? Neem contact met ons op.

Overbieden met broer of zus

Lexwonen
Hoeveel overbieden  met broer of zus

Een huis kopen met je broer, zus of andere familieleden? Het is belangrijk dat je vooraf alles weet in verband met erfrecht en schenkbelasting. Het kopen met je broer of zus betekent dat het makkelijker gaat met hoger bod uitbrengen. Samen meer spaargeld.

Lexwonen zal jullie begeleiden vanaf de aankoop tot aan de notaris. Overbieden huis is meer dan een hypotheek aanvragen. De huidige situatie op de huizenmarkt moeten wij dagelijks updaten.

Huis kopen met broer, zus of andere familieleden of bekenden betekent dat je vooraf naar een notaris moet om zaken te bespreken. De notaris is de enige die zaken kan beschrijven i.v.m. overbieden en andere zaken.

Kijk uit, vraagprijs Funda is geen taxatiewaarde

Nu je dit allemaal leest ben je er wel achter dat een vraagprijs op Funda helemaal niets te maken heeft met de marktwaarde. Zorg ervoor dat je alles vooraf samen met een financieel expert en een aankoopmakelaar bespreekt vooral in de huidige woningmarkt situatie. Doe je dit alleen of met één van beiden dan heb je 0% kans.

 Ga zelfs geen huis bezichtigen voordat je op de hoogte bent van marktwaarde eigen huis en aan te kopen huis. Ga niet pas achter je eigen geld aan als je een huis hebt bezichtigd. Deze tijd krijg je niet want dan is je woning verkocht of je moet bakzeil halen dat het toch niet doorgaat.

Goede voorbereiding gedaan dan mag je van mij zelfs op 10 huizen een hoger bod doen ondanks de moeilijke huizenmarkt situatie. Lexwonen overlegt met taxateurs, notarissen en raadpleegt kadaster. Snel schakelen betreffende het hogere bod en hoeveel je moet overbieden op een huis.

Nooit zelf overbieden huis

Lexwonen
LexWonen gaat overbieden huis

Ga nooit in je eentje een woning kopen en overleg vooraf met lexwonen. Wij maken een biedcertificaat voor jou zodat de verkoper in 1 oogopslag alles weet waarom jij zoveel hebt overboden, je eigen geld en de woningwaardes.

Lexwonen heeft meerdere dossiers en wij kunnen u er nooit tussendoor drukken. In de praktijk blijkt dat dossiers niet altijd helemaal af zijn, wel voor de bank maar niet voor ons of de notaris of taxateur. Neem op tijd contact op, dit i.v.m. de snelle prijswijzigingen van de woningen op de huizenmarkt.

Lexwonen 7 dagen per week bereikbaar

Omdat het overbieden op een huis en kopen met meerdere eigenaren veel werk is in deze huizenmarkt zijn wij 7 dagen per week bereikbaar.

Ouderlijk huis kopen als er geen geld of medekopers zijn

Wil jij met niemand samen een huis kopen of ken jij helemaal niemand? Is er ook geen eigen geld of overwaarde op de huidige woning? Lees hier mijn laatste troef.

Ouderlijk huis kopen. Koop jij het huis van je ouders dan hoef je niet te overbieden en vaak jan jij de woning zelfs goedkoper dan de marktwaarde aankopen

Het verschil tussen de taxatiewaarde en het bedrag dat jij daadwerkelijk moet betalen voor het ouderlijk huis mag je gebruiken om de kosten koper mee te betalen. Een hele opluchting omdat je op deze wijze je eigen geld kan besparen.

Waarom kunnen ouders jou goedkoper verkopen?

Ouders hebben vaak overwaarde op hun huis. Wonen ze daar al een jaar of 4 dan is er vaak voldoende overwaarde voor hun om een ander woning te kopen. Met hun overwaarde kunnen ze weer overbieden om een ander huis terwijl er ook voor jou wat overblijft. Dat is de reden dat ouders jou makkelijker de woning kunnen aanbieden.

Lexwonen begeleid zowel ouders als kind als het ouderlijk huis wordt verkocht en gekocht door eigen kind. Het voordeel is dat als de woning niet doorgaat dan heb je aan ons geen kosten.

Huis kopen zonder vermogen?

Je hebt nu hierboven zeer uitgebreide mogelijkheden gezien om een huis te kunnen kopen in deze oververhitte huizenmarkt. Huis kopen zonder eigen geld kan alleen als je het ouderlijk huis koopt. Bij je ouders hoef je niet te overbieden.

Lexwonen regelt taxatie vooraf zodat je gegarandeerd zonder eigen geld een woning kan kopen. Lexwonen geeft deze garantie omdat kennis van aankoop en hypotheek aanwezig is. Deze besparing kan € 15.000,- tot € 40.000 bedragen afhankelijk van de koopsom.

Voorbeeld van huis kopen tijdens crisis huizenmarkt zonder eigen geld

Lexwonen

Jij kan op inkomen € 400.000,- hypotheek krijgen. Waarde ouderlijk huis bedraagt € 500.000,-. De WOZ-waarde van het huis van je ouders bedraagt € 420.000,-.

Je ouders verkopen jou het huis voor € 400.000,- omdat jij op deze wijze makkelijk een huis kan kopen.

Zo moet de koopakte er uitzien!

Let op, je mag de woning wel goedkoper als de WOZ-waarde verkopen maar in de koopakte moet het volgende staan.

Koopsom € 420.000,-.

Artikel 1. Een gedeelte van de koopsom zal worden voldaan middels een schenking van de verkoper aan de koper voor een bedrag van € 20.000,-, welke schenking met de te betalen koopsom zal worden verrekend bij de juridische levering van de woning.

Uitsluitend op deze wijze regelen om ook fiscale problemen te vermijden. Vraag Lexwonen. Let op, omdat er onder de WOZ-waarde is verkocht dien je dit wel op te geven aan de belasting. Het feit dat je wel of niet binnen de vrijstelling een gift of schenking krijgt onthoud je niet van aangifte te doen.

Samenvattend over crisis huizenmarkt

Samenvattend kan je hier dus lezen hoe je moet overbieden op een woning met zo weinig mogelijk eigen geld. Ook hoe je kan kopen met meerdere kopers, familie, vrienden of kennissen in de huidige woningmarkt.

Ons eigen kindje, ouderlijk huis kopen is echt trendy 2021 2022.  Je ziet dat er voor elk wel iets is zodat je toch een huis kan kopen. Dagelijks regelen wij hypotheken van kinderen die het huis van ouders kopen. Wij sturen de klanten goed aan zodat negatieve fiscale financiële consequenties nablijven.

Zit jouw constructie er niet bij? Volg alle links op deze pagina regelmatig.  Lexwonen zit nooit stil. Wij denken out of the box in deze tijd van overbieden op een huis in deze crisis op de huizenmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *