CFD: betekenis, wat je ermee kunt en waar je op moet letten

cfd betekenis

Er bestaat een kans dat je de afkorting CFD nog nooit hebt gehoord. En toch is CFD betekenis ervan van groot belang voor iedereen die wil handelen en daarin alle opties wil ontdekken. Want CFD is een onderdeel van de wereld van het beleggen.

Wat is CFD: de betekenis

De afkorting CFD staat voor Contract For Difference. Het is een contract tussen twee partijen waarin de ene partij de koper is en de andere partij de verkoper. De verkoper betaalt het verschil – ofwel difference – tussen de waarde van het onderliggende product bij aankoop en bij verkoop. Wanneer dit verschil negatief is, dan betaalt juist de koper een bedrag aan de verkoper. Dit is dus in feite een contract om een gat in onderhandeling op te vullen wat de waarde betreft. 

Hoe kun je met CFD beleggen?

In essentie is CFD een beleggingsvorm. Maar hoe wordt zoiets dan toegepast om te beleggen? Dat zit zo. CFD’s zijn in feite financiële derivaten. Een derivaat geeft de koper het recht om iets voor een bepaalde koers te kopen of verkopen. Datgene wat gekocht of verkocht wordt, bepaalt de onderliggende waarde. De waarde van een derivaat hangt dus samen met die van de onderliggende waarde.

Met deze financiële derivaten kunnen beleggers makkelijk inspelen op koersen. Dat kan wanneer ze omhoog gaan – dit noemen we long – of wanneer ze dalen – dit noemen we short. Beleggers kunnen met CFD’s beleggen met meerdere onderliggende waarden zoals buitenlandse valuta maar ook aandelen en grondstoffen. Er moet wel iets van waarde aan de basis van de onderhandeling staan uiteraard. Wie handelt in CFD’s wordt trouwens nooit de rechtmatige eigenaar van de onderliggende waarde. Dit blijft altijd bij de uiteindelijke koper of verkoper liggen. Dat maakt handelen in CFD’s een relatief makkelijker concept. De waarde hoeft niet te worden overgedragen. 

cfd betekenis

De geschiedenis van CFD’s

Het is al even geleden dat het handelen in deze contracten is ontstaan. In 1990 werden deze contracten ontwikkeld als een soort hefboomproduct in onderhandelingen. De uitvinding ervan hebben we te danken aan Brian Keelan en Jon Wood. In het begin waren het vooral hedgefondsen en institutionele beleggers die deze manier van beleggen de voorkeur gaven. Dat veranderde echter al snel. Nu zijn ook veel particuliere beleggers op deze manier aan het handelen. CFD’s zijn niet overal ter wereld verkrijgbaar want in sommige landen zijn ze verboden. Nederland staat het wel toe, net als het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Japan en nog een hoop andere landen. In de Verenigde Staten zijn CFD’s overigens niet toegestaan. 

Hoe het handelen in CFD’s werkt

CFD beleggen is echt een vak apart. Wanneer je dus hierin wil investeren dan zul je ook specialistische hulp moeten hebben. Het is bijvoorbeeld iets anders dan beleggen in opties. Dat is een meer gangbare vorm van beleggen. CFD’s worden verhandeld tussen individuele beleggers en CFD-aanbieders. Er is niet zoiets als als een standaard contract dat iedereen moet gebruiken voor deze beleggingsvorm. De aanbieder kan zelf de voorwaarden bepalen al zijn er wel overeenkomsten tussen de verschillende aanbieders van CFD’s. Houd daar dus rekening mee. Vanwege het ontbreken van standaard contracten hebben de CFD’s geen beursnotering en de belegger heeft altijd de CFD-aanbieder als tegenpartij. Het verschil tussen de opening en sluiting van het contract is echter dat er contant wordt betaald. Er is ook geen uiterste datum te vinden.

cfd betekenis

De hefboom en de risico’s

CFD’s zijn hefboomproducten. Er wordt in dat geval dus gehandeld met een marge. De belegger hoeft niet zelf de gehele onderliggende waarde te financieren maar slecht een deel. Hierdoor kun je met een relatief kleine investering ook al meespelen in dit veld. Door die hefboom kan het echter wel heel hard gaan met winsten en verliezen. 

Waarom CFD’s nu zo populair zijn

Als CFD’s sinds de jaren 90 al bestaan, waarom zijn ze nu dan zo populair? Opvallend is dat met name particulieren deze vorm van beleggen steeds meer kiezen boven andere vormen zoals het kopen van opties. Ze zijn als beleggingsproduct in veel landen simpelweg niet meer weg te denken. Dat heeft een aantal redenen:

cfd betekenis
  • CFD handel betekent actief beleggen. Je kunt dus dagelijks nieuwe beslissingen nemen die beïnvloeden hoeveel rendement je behaalt. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijker dan het passief kopen van aandelen of obligaties.
  • Je kunt door deze snelheid en het risico juist ook een veel hoger rendement boeken dan met andere vormen van beleggen. 
  • Het beleggen gaat bovendien 24 uur per dag door dus je kunt eraan deelnemen wanneer je wil, maar dan wel gewoon vanuit je luie stoel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*