23 januari 2022

De verschillende soorten webhosting

3 min read

Heb jij een website in jouw beheer of zit je eraan te denken om een website op te starten? Dan heb jij een webhost nodig! Webhosting is het onderbrengen van jouw website op een server, dat georganiseerd wordt door een webhost. Het onderbrengen van jouw website op een server is noodzakelijk, omdat anders jouw website niet kan draaien. Wanneer er issues voordoen op jouw website, kun je contact opnemen met de webhost om het probleem op te lossen. Op de markt zijn een boel verschillende webhosting partijen te vinden, maar niet allemaal zijn geschikt voor jouw domein. Ben jij benieuwd wat de verschillende soorten webhosting zijn? Je leest het in dit artikel!

De grootte van jouw website

Voordat je onderzoek gaat doen naar de verschillende webhosts en webhosting, is het raadzaam om in kaart te brengen, wat de grootte is/ zal worden van jouw website. Denk bijvoorbeeld na over de grootte van de opslag van data en hoe verkeer binnenstroomt. Komt verkeer geleidelijk binnen op de website? Of is er sprake van periodieke hoge pieken, gevolgd door dallen? 

De keuze van het CMS

CMS staat voor Content Management System. Een CMS is simpel gezegd het programma waar jouw website gebruikt van maakt. Via dit programma, kun je dus jouw website bewerken. Denk hierbij aan het aanmaken van pagina’s en het schrijven en plaatsen van content. 

Er zijn een heleboel verschillende content management systemen te vinden op de markt. Een van de meer populairdere zijn: WordPress, Joomla en Drupal. Niet iedere webhost kan service aanbieden over de verschillende content systemen. Wanneer je een keuze hebt gemaakt in het CMS, is de kans dat het vinden van de juiste webhosting makkelijker wordt.

Service

Een grote fout die vaak gemaakt wordt door mensen die opzoek zijn naar webhosting, is dat ze kiezen voor de meest goedkope partij, met vaak de meest goedkope variant van webhosting. Dat is in principe niet erg, maar velen realiseren zich dan niet, dat ze alleen betalen om online te kunnen zijn. Wanneer er zich issues voordoen op jouw website, zul je merken dat goedkoop duurkoop is. Bedenk dus van tevoren wat voor een service jij verwacht van een webhost. Wil jij ook in de avond en in het weekend zekerheid hebben voor jouw website? Of heb jij voldoende aan minimale service?

Beveiliging

Uiteraard is het van belang dat jouw data en gegevens veilig staan opgeslagen en niet gehackt kunnen worden door externen. Maar denk jij ook aan de veiligheid van jouw bezoekers? Is het mogelijk voor bezoekers om: zich aan te melden voor een nieuwsbrief, een account aan te maken op de website of is er sprake van betalingsmogelijkheden? Dan is het van belang dat al deze gegevens ook op de juiste manier beschermd worden. 

Laat je geen extra’s aanpraten 

Heb jij bovenstaande punten in kaart gebracht? Dan kun je beginnen met het onderscheiden van webhosts, door middel van de voordelen. Wanneer jij kiest voor een goede webhost, krijg je vaak verschillende services van hen cadeau. Denk hierbij aan gratis mailboxen en gratis SSL-certificaten.