23 januari 2022

Doorlopend krediet aanvragen

3 min read

Wil je een verbouwing doorvoeren aan je huis en heb je niet genoeg geld om dat zelf in z’n geheel te financieren? Dan kun je geld lenen bij de bank. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening een doorlopend krediet aanvragen is een andere veelgebruikte manier van geld lenen.

Neem geld op tot de overeengekomen limiet

Een doorlopend krediet aanvragen doe je als je graag wat extra geld achter de hand wilt houden. Van een dergelijk krediet wordt dan ook minder gebruik gemaakt als er sprake is van een eenmalige uitgave, in de vorm van een auto bijvoorbeeld. Dan zijn consumenten eerder geneigd voor een persoonlijke lening te kiezen. Een doorlopend krediet aanvragen betekent dat je een krediet met een bepaalde hoogte met de bank afspreekt waarop je een beroep kunt doen. Tot aan de afgesproken limiet kun je dus geld opnemen. Alleen over het opgenomen geld betaal je rente, over de rest dus niet.

Doorlopend krediet aanvragen: geen zicht op de einddatum

Een doorlopend krediet kent vaak een zeer lange looptijd. In tegenstelling tot een persoonlijke lening is de einddatum dus niet steeds in zicht. Helemaal niet als je het afgeloste geld steeds opnieuw opneemt, iets dat met deze manier van lenen dus prima mogelijk is. Daarmee is ook meteen het grootste verschil met een persoonlijke lening benoemd. Voor mensen die van regelmaat en overzicht houden is een doorlopend krediet aanvragen niet verstandig, Die zijn vaak beter af met een persoonlijke lening. Dan betaal je elke maand precies hetzelfde bedrag en is de looptijd van de lening vanaf het begin bekend.

Doorlopend krediet en de variabele rente

Een doorlopend krediet aanvragen betekent ook dat je te maken kunt krijgen met een variabele rente. Dat is een bepaald risico dat je bij het afsluiten van deze lening neemt. Vaak heeft een doorlopend krediet een lange looptijd. Mensen nemen toch vaak eerder afgelost geld opnieuw op, waardoor de lening als het ware weer van voor af aan begint. De hoogte van de te betalen rente hangt onder meer af van de hoogte van het te lenen bedrag. Ook de persoonlijke situatie speelt een rol. Over het algemeen geldt dat hoe meer geld je leent hoe lager het rentepercentage zal zijn.

Er zijn meer leenvormen

Behalve aan doorlopend krediet aanvragen kun je dus een persoonlijke lening afsluiten bij de bank. In eerste instantie kun je ook proberen geld te lenen van je familie of van vrienden. Doe je dat, zorg dan wel dat je de gemaakte afspraken op papier zet. Zo voorkom je onnodige ruzies achteraf. Verder kun je als je geld wilt lenen kiezen voor roodstand op je betaalrekening, iets dat ook een verkapte vorm van lenen is. Dat geldt ook voor mensen die een creditcard gebruiken. Ze doen dan een aankoop en betalen de openstaande post vervolgens in termijnen terug aan de verstrekker van de creditcard. En zo zijn er dus nogal wat manieren om aan geld te komen om een bepaalde aankoop te doen of om je huis te verbouwen. Een doorlopend krediet aanvragen of het aangaan van een persoonlijke lening zijn de meest voorkomende vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *