23 januari 2022

Een merk, model of idee registreren

2 min read

Als u zich wilt onderscheiden van uw concurrenten, kunt u tegen betaling uw eigen merk registreren. Na registratie mogen andere partijen uw handelsmerk niet gebruiken. Er zijn verschillende soorten handelsmerken, zoals woordmerken, beeldmerken, vormmarkeringen, kleurmarkeringen en geluidstekens.

U kunt uw merk registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dit biedt u bescherming in België, Nederland en Luxemburg. Bent u ook buiten de Benelux actief, dan kunt u uw bescherming uitbreiden. Als u wilt weten of uw merk al is geregistreerd, kunt u een merkenbank raadplegen. U kunt berekenen hoeveel het kost om een merk, model of idee te registreren in de kostencalculator voor de bescherming van de intellectuele eigendom.

Tekening of ontwerp


Heeft u een nieuw ontwerp of nieuwe tekening bedacht, dan kunt u deze tegen betaling laten registreren bij het BBIE. Wilt u uw producten ook buiten de Benelux op de markt brengen, dan kunt u uw bescherming uitbreiden. Om erachter te komen of uw ontwerp of tekening nieuw is, kunt u een modellenregister raadplegen.

Idee, concept of prototype


Een idee alleen is geen intellectueel eigendom en daarom is bescherming niet mogelijk. Het is echter mogelijk om de implementatie van het idee te beschermen. Met het i-DEPOT kunt u bewijzen dat uw idee op een bepaalde dag al bestond. U kunt het i-DEPOT online indienen bij het BBIE. Dit kan een eerste stap zijn in de aanloop naar een merk-, model- of patentaanvraag.

Zoals je kunt zien is het best ingewikkeld allemaal. Gelukkig zijn er genoeg partijen in Nederland die alles voor jou gewoon uit handen nemen. Hierdoor hoef je zelf geen onderzoek te doen en heb je genoeg tijd over voor zaken die je wel leuk vindt om te doen. Op het moment dat je hier meer over wilt weten kunnen we een onderzoek uitvoeren.