9 december 2021

Heeft verslaving financiële gevolgen?

1 min read
verslavingen

Wat de gevolgen zijn van een verslaving verschilt per gebruiker. Het hangt ook af van veel verschillende dingen. Hoeveel gebruikt een persoon, wat is de omgeving?

Financiële problemen als gevolg

Mensen met een verslaving verliezen hun vrienden, het contact met de familie wordt minder. Doordat er geen goede mensen meer om de verslaafde heen zijn komen er veel problemen. Ook kunnen er problemen op het werk ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: afspraken niet nakomen, te laat komen of helemaal wegblijven, het afnemen van de productiviteit en de kwaliteit van werk. In sommige gevallen zal dit reden zijn voor ontslag.

Opstapeling

Een verslaafde kan soms gul worden in het betalen van rekeningen en schulden. Hij betaalt te laat of helemaal niet. Schulden hopen zich op. Al helemaal wanneer de verslaafde werkloos is geworden en geen ritme meer heeft. De verslaafde zorgt er indirect ook voor dat familieleden in de financiële problemen komen. Verslaafde gaan

namelijk geld lenen van familie en vrienden waardoor de schuld steeds groter wordt.

Ontkennen

Een verslaafde kan zichzelf niet beheersen, maar ze hebben vaak wel gevoel. Verslaafden kunnen ontkennen dat ze een probleem hebben uit schaamte- en schuldgevoel. Het is pijnlijk om daarmee geconfronteerd te worden. Soms helpt het om te vertellen dat verslaving een ziekte is, net als een depressie.

Hulp

De enige oplossing is het aanpakken van het onderliggende problemen. De gedragsstoornis die verband houden met de gevolgen van verslaving (alcohol,- drugs-, gok-, game- of koopverslaving bijvoorbeeld). Zorgverslaving organisaties staan voor je klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *