Hoe werkt erfrecht precies?

Erfrecht

Wanneer iemand in de naaste omgeving komt te overlijden, kan het belangrijk zijn om te weten hoe erfrecht precies werkt. Dit is namelijk van belang om te weten hoe de bezittingen en schulden verdeeld moeten worden. Dit geldt vooral wanneer de overledenen geen testament heeft laten opstellen bij een notaris. Omdat daardoor niet duidelijk is hoe de verdeling is, is het erfrecht van belang. Het is dan ook goed om te weten hoe dit precies in elkaar steekt. Zo weet je precies wat je mag verwachten wanneer je in deze situatie komt. Er spelen een aantal zaken mee.

Erfrecht

Echtgenoot en bloedverwanten

Het belangrijkste om te weten over erfrecht is dat het van toepassing is op een echtgenoot of partner en op de bloedverwanten. Die maken na het overlijden van een persoon zonder testament aanspraak op de verdeling. Bloedverwanten worden in vier groepen verdeeld. Dat betekent dus dat dit zich ook nog relatief ver kan uitstrekken, meer dan uitsluitend de kinderen. Met de hulp van een notaris is goed te bepalen hoe de verdeling dan precies in elkaar steekt. Er geldt namelijk ook nog zoiets als de wettelijke verdeling. Die is van toepassing bij meer dan één erfgenaam, dus echtgenoot en kinderen.

Erfrecht

Tijdig alles regelen

Wie niet in deze situatie terecht wil komen, of wie wil voorkomen dat de achterblijvende partner in deze situatie terechtkomt, doet er dus goed aan tijdig alles te regelen. Zo is het erfrecht bijvoorbeeld niet van toepassing op samenwonenden, zonder dat er voor de dood duidelijk iets is vastgelegd. De achterblijvende partij maakt dan dus eigenlijk nergens aanspraak op na het overlijden. Dit is belangrijk om te weten, want dit kan dus ook een flink verschil maken. Alle reden om je daarop voor te bereiden door alles wel goed te organiseren voordat deze situatie zich zal voordoen.