23 januari 2022

Hypotheken: hoe bespaar je geld?

4 min read

Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen dan is de kans groot dat je hiervoor een hypotheek moet afsluiten. Er zijn namelijk weinig mensen die deze financiering in één keer kunnen betalen. Het is dan ook heel normaal dat je geld moet lenen om deze grote aankoop te kunnen doen. Bij het afsluiten van een hypotheek worden echter veel kleine foutjes gemaakt, waardoor mensen al snel meer betalen dan zou hoeven. Het is dan ook handig om te kijken hoe jij geld kan besparen op je hypotheek. In dit artikel bespreken we hoe je geld kan besparen op een nieuwe hypotheek, maar leggen we ook uit hoe jij nog geld kan besparen met een lopende hypotheek.

Een nieuwe hypotheek

Om te beginnen is het handig om te kijken hoe je geld kan besparen op een nieuwe hypotheek. Door de juiste hypotheek te kiezen, zul je namelijk vanaf het begin al letten op je centen. Je kan dan ook goed nadenken over de keuzes die je maakt waardoor je geen gehaaste beslissingen zal nemen. Over het algemeen wil je natuurlijk de goedkoopste hypotheek vinden. Wanneer je hiernaar opzoek bent is het handig om goed te kijken naar een aantal aspecten.

De hypotheekrente

Het belangrijkste punt is om een de hypotheek te vinden met de voordeligste hypotheekrente. Een lage hypotheekrente zorgt er simpelweg voor dat je minder geld hoeft te betalen om het geld te mogen lenen. Je kan dan ook de verschillende hypotheken met elkaar vergelijken online, zo krijg je snel een duidelijk overzicht van de hypotheekrentes bij de verschillende aanbieders.

In deze tijd zijn de hypotheekrentes over het algemeen erg laag, waardoor het makkelijk is om een gunstige rente te vinden. Toch lijken deze hypotheekrentes soms een stuk mooier dan dat ze in de praktijk zijn. Om te kijken of dit het geval is raad ik je altijd aan om de voorwaarden van de hypotheek goed door te nemen.

De looptijd van de hypotheek

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, moet je van tevoren een looptijd kiezen. In deze looptijd zul je het geleende geld terugbetalen aan de bank. Wanneer je een korte looptijd kiest, zullen de maandelijkse lasten natuurlijk omhooggaan. Echter is de tijd waarin je het geld terugbetaalt korter, waardoor je minder rente zal betalen als bij een langere looptijd. Een langere looptijd is dus ideaal voor wanneer je de maandelijkse lasten laag wilt houden. Besef wel altijd dat je bij een lange looptijd over het geheel dus meer geld betaalt.

Eigen inbreng

Bij het kopen van een woning is het inleggen van eigen geld enorm belangrijk. Het is altijd handig om te kijken of je eigen geld kan inzetten, zodat je minder geld hoeft te lenen bij de bank. Over het geld wat je zelf inlegt, hoef je natuurlijk geen rente te betalen, waardoor je over het geheel een stuk goedkoper uit bent. Hiernaast zorgt een eigen inbreng er ook nog voor dat je hypotheekrente zal dalen, want de meeste banken nemen dit mee wanneer ze de hoogte van jouw hypotheekrente zullen vaststellen.

Besparen op je lopende hypotheek

Naast dat je geld kan besparen op een nieuwe hypotheek, is het ook mogelijk om geld te besparen op een lopende hypotheek. Dit komt mede doordat de rentes de afgelopen jaren flink zijn gedaald.

Rentevaste periode

Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten, dan heb je een rentevast periode afgesproken. In deze periode zal de rente dus vaststaan. Wanneer de gemiddelde rentes dalen, zul je na deze periode natuurlijk een nieuw, lager rentepercentage willen hebben. Denk dus goed na over de keuzes die je na de afgesproken rentevaste periode wilt maken.

Overstappen van hypotheek

Wanneer je ziet dat de rentes enorm afnemen, dan kan je de geldverstrekker benaderen om jouw rente ook te verminderen. De nieuwe rente die je dan kan krijgen, zit meestal tussen de marktrente en de rente die jij op dat moment hebt. Ook zal je dan vaak een boete moeten betalen om dit te kunnen doen. We zien in veel gevallen dat dit niet erg voordelig is en daarom raden we mensen die dit proberen ook aan om te kijken naar andere hypotheekaanbieders. Het overstappen naar een andere hypotheek kan namelijk en stuk voordeliger zijn voor deze mensen.

Extra geld aflossen

Ten slotte kan het natuurlijk ook zo zijn dat je naast het terugbetalen van de hypotheek geld aan het besparen bent. Wanneer je genoeg geld los hebt liggen, dan kan het handig zijn om alvast extra geld af te lossen, zodat je hier geen rente meer over hoeft te betalen. Zo ben je de komende maanden goedkoper uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *