Keuzeadvies bij het afsluiten van een autoverzekering

Heeft u een nieuwe autoverzekering nodig? Dan is het belangrijk dat u de juiste regeling kiest. Dit is een regeling die past bij het soort auto dat u heeft, met een dekking waarbij u zich comfortabel voelt en die past binnen uw budget. Het maken van een vergelijking is dan altijd verstandig, maar dan nog is het niet altijd de goedkoopste autoverzekering die voor u het beste is. Wij hebben het onderstaande advies opgesteld waarmee u de beste autoverzekering uitkiest voor uw specifieke situatie.

Welke autoverzekering heeft u nodig?

Een eerste keuze die u maakt is tussen de drie standaard autoverzekeringen die u worden aangeboden. Er zijn ook verzekeringen voor speciale auto’s, dus dat is ook een optie om te overwegen. Nadat u deze keuze heeft gemaakt denkt u verder over de invulling van uw autoverzekering.

  • Een allrisk verzekering: de meest complete regeling die u kunt kiezen is de allrisk autoverzekering. Dit is dan ook de meest kostbare. U bent gedekt voor praktisch alles, zoals schade aan uw eigen auto en aan anderen na een ongeval, ruitschade, diefstal en schade door brand of een natuurramp. Deze autoverzekering is voornamelijk bedoeld voor nieuwe en jonge auto’s (6 jaar en jonger) én auto’s met een hoge dagwaarde.
  • Een WA beperkt casco verzekering: is uw auto ouder dan 6 jaar en jonger dan 10 jaar? Dan is deze optie goed. Ook oudere auto’s die nog wel een hoge dagwaarde hebben komen voor deze autoverzekering in aanmerking. U bent gedekt voor dezelfde voorvallen als bij een allrisk verzekering, behalve schade aan uw eigen voertuig na een aanrijding.
  • Een WA autoverzekering: de WA verzekering is de minimale verzekering die u verplicht bent af te sluiten in Nederland. U bent dan alleen gedekt voor schade aan anderen. Dit is de goedkoopste autoverzekering en voornamelijk bedoeld voor auto’s ouder dan 10 jaar met een lage dagwaarde.
  • Speciale autoverzekering: heeft u een oldtimer, een youngtimer of wilt u een caravan verzekeren? Dan zijn hier mogelijk speciale autoverzekeringen voor. Deze verzekeringen bieden uw specifieke auto dan soms een betere dekking, dus het is zeker de moeite waard om u hierin te verdiepen.

Het eigen risico bedrag

U heeft de mogelijkheid om de hoogte van uw premie enigszins te beïnvloeden door een bepaald eigen risico bedrag in te vullen. Met eigen risico wordt het bedrag bedoeld dat u betaalt voordat uw verzekeraar financieel gaat inspringen. Hoe hoger dit bedrag, hoe lager uw premie. Tegelijkertijd betaalt u dan dus wel meer als u een claim indient. Heeft u geld achter de hand, dan kan het in uw voordeel werken als u een hoger eigen risico bedrag invult, vooral als u een voorzichtige rijstijl hanteert. Heeft u geen spaargeld of het geld hier niet voor over, dan zet u het eigen risico bedrag lager. De premie voor uw autoverzekering gaat dan omhoog, maar u betaalt aanzienlijk minder als u een claim moet indienen.

Aanvullende verzekeringen

U kunt na het kiezen van het soort verzekering en het eigen risicobedrag ook besluiten om een aanvullende autoverzekering af te sluiten. Daarmee verzekert u een bredere dekking. U kunt dan bijvoorbeeld overwegen om de uitgaven voor rechtsbijstand mee te laten verzekeren, om een inzittendenverzekering af te sluiten, om pechhulpdekking te nemen of om voor een no claim beschermer te kiezen. Sommige verzekeraars geven u een korting als u een tweede auto toevoegt, dus dat is ook de moeite van het onderzoeken waard. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar geven u wat extra zekerheid in bepaalde vervelende situaties.

Verzekeraars vergelijken

U heeft nu de belangrijkste kenmerken voor uw nieuwe autoverzekering vastgesteld en met deze informatie kunt u een vergelijking gaan maken. Dit doet u met meerdere vergelijkingswebsites, zodat u zeker weet dat u alle opties en de meeste verzekeraars meeneemt. Een vergelijkingssite moet onafhankelijk zijn zodat de resultaten op een volledig onpartijdige manier worden gepresenteerd. Ook is het goed om de filters even te bekijken. Deze stelt u in zodat u alleen de resultaten ziet die voor u relevant zijn. Vervolgens vergelijkt u dan op prijs en op de inhoud.

Direct online goedkope premies voor uw autoverzekering vergelijken en afsluiten!

De hoogte van de premie

U heeft zelf weinig invloed op de hoogte van de premie die u wordt aangeboden, behalve door het eigen risico bedrag op een bepaalde manier in te stellen. De premie die u betaalt wordt beïnvloed door uw leeftijd. Als u jonger of juist ouder bent, dan gaat het bedrag omhoog omdat u dan in een risicogroep valt. Ook uw voorgaande rij- en claimgedrag heeft invloed op de hoogte van de premie en bij sommige verzekeraars krijgt u een korting door uw no claim jaren te gebruiken. Uiteraard heeft de waarde van uw auto ook direct invloed op de premie die u voor uw autoverzekering betaalt.

De inhoud van de polis

In plaats van voor de goedkoopste autoverzekering te kiezen is het niet onverstandig om ook even te achterhalen wat u voor dat geld terugkrijgt. U kunt dan bijvoorbeeld de volgende voorwaarden even doorlopen.

  • Hoeveel hulp krijgt u: als u pech krijgt of in een ongeval terecht komt, dan heeft u mogelijk een sleepauto nodig. Ook kan een vervangende auto dan erg goed uitkomen. Sommige verzekeraars regelen dit voor u en bij anderen staat u er dan alleen voor.
  • De vergoeding bij total loss: bekijk ook hoe uw auto vergoed wordt als u deze total loss rijdt. Soms is dit de nieuwwaarde, maar in andere gevallen krijgt u de dagwaarde of de aanschafwaarde vergoed.
  • De uitkering bij diefstal: sommige verzekeraars kijken naar de beveiligingsklasse van uw auto voordat ze bepalen welke uitkering u krijgt als uw auto gestolen wordt.

De beste autoverzekering kiezen

Met de bovenstaande informatie bent u in staat een uitgebreide vergelijking te maken en echt de autoverzekering uit te kiezen die het beste bij u past. U heeft gekeken naar uw eigen budget, naar het soort auto dat u heeft, naar eventuele aanvullende verzekeringen, naar de prijs voor de premie en naar de inhoud van de verzekeringen die worden aangeboden. 

Hier vindt u de beste autoverzekering voor de laagste prijs.