23 januari 2022

Wanneer heb je een accountant nodig?

2 min read
accountant Zaandam

Als je ondernemer bent en je dus te maken hebt met (verplichte) administratie en boekhouding, dan komt de vraag “wanneer heb ik nu een accountant nodig?” je vast wel bekend voor. Er is altijd wel een accountant bij je in de regio, zoals deze accountant uit Zaandam. Er zijn verschillende momenten wanneer je een accountant nodig zou kunnen hebben en wanneer het noodzaak is.

Een accountant nodig voor je administratie

Als ondernemer heb je te maken met boekhouding en administratie. Vaak zijn ondernemers zelf te druk met hun dagelijkse werkzaamheden, waardoor de administratie er soms bij in schiet. Toch is het verplicht om je omzetbelasting en btw-aangifte te doen. Als je zelf geen zin hebt, het te druk hebt of niet weet hoe het moet, dan kun je ervoor kiezen om een boekhouder in te huren om dit voor je te doen. Sinds 2010 hoeven eenmanszaken geen jaarrekening meer op te stellen. Vaak doen financiële experts dit alsnog wel wanneer je je administratie uitbesteedt.

Zzp’ers en ondernemingen die relatief klein zijn in omvang hebben geen accountantsverklaring nodig. Wel zijn ze verplicht om hun belastingaangifte volledig en op tijd aan te geven, omdat er anders kans is op grote boetes. Dit wil je natuurlijk voorkomen! 

Voordelen van administratie uitbesteden

De voordelen van het uitbesteden van je administratie aan een boekhouder of accountantskantoor zijn voornamelijk het advies dat je krijgt met betrekking tot financiële keuzes, financiële voordelen kunt halen waar je je zelf niet bewust van was en dat je geen tijd kwijt bent aan de administratieve rompslomp.

Wanneer is een accountant verplicht?

Bedrijven die een accountantsverklaring nodig hebben zijn vaak grote bedrijven, met een besloten vennootschap als rechtspersoon, die controleplichtig zijn. Controleplichtig zijn houdt in dat een registeraccountant de financiële cijfers controleert en hier een oordeel over geeft. Een bedrijf is controleplichtig als het twee boekjaren achter elkaar voldoet aan de twee van de drie eisen: 1. Een jaaromzet hoger dan 12 miljoen euro. 2. Een balanstotaal van minimaal 6 miljoen euro. 3. Meer dan 50 medewerkers die in dienst en op de loonlijst staan (uitzendkrachten of extern ingehuurde partijen tellen niet mee).