9 december 2021

Wat kan een incassobureau voor jou als ondernemer betekenen?

2 min read
straetus

Het komt helaas vaak genoeg voor dat particulieren of ondernemers waaraan diensten of producten geleverd zijn niet betalen. Of ze dit nu weigeren of niet kunnen betalen, het is voor ondernemers zeer vervelend. Je hebt namelijk tijd, energie en geld gestoken in hetgeen wat betaald moet worden en vervolgens wordt je hier niet voor beloond. Een incassobureau, zoals incassobureau Straetus, kan je mogelijk hiermee helpen.

Het nut van een incassobureau

Een incassobureau is een bedrijf dat ondernemers en bedrijven adviseert over de stappen die ze kunnen zetten wanneer hun klanten niet betalen. Daarnaast zorgt een incassobureau ervoor dat de klanten daadwerkelijk zullen betalen. Het incassobureau neemt contact op met je niet-betalende klant(en). Het incassobureau verzoekt de betaling te voldoen en gaat zo nodig in gesprek met de klant om tot een betalingsregeling te komen. De klant heeft op dit moment vaak geen keuze en zal afschrikken van de hoge bijkomende kosten en daarom eerder betalen of snel tot een betalingsregeling komen.

Waarom incassobureau inhuren?

Het inschakelen van een incassobureau doe je niet zomaar. Als een klant niks van zich laat horen of weigert te betalen – om wat voor reden dan ook – zul je de stap zetten om een incassobureau dit op te laten lossen. Waarom een incassobureau handig is, is omdat je zelf geen tijd en moeite hoeft te steken in deze niet-betalende klant. En doordat de klant weet dat je juridische stappen onderneemt, zal het proces ook sneller verlopen en zul je je geld eerder ontvangen.

Verschil met deurwaarder

Het is vaak zo dat een incassobureau wordt verward met een deurwaarder. Een deurwaarder en incassobureau verschillen toch wel enigszins met elkaar. Een deurwaarder mag op juridisch gebied net iets meer, zoals het beslag leggen op bezittingen en op bankrekeningen. Een incassobureau legt daarentegen contact met je klant en zal dit voor je onderhouden tijdens het hele proces. 

De klant zal de incassokosten moeten betalen, bovenop het bedrag dat al betaald moest worden door de betreffende klant. Het voordeel is dan ook dat je zelf niet in discussie hoeft te gaan met je klant. Een incassomedewerker kent z’n rechten en weet daarom wat wel en niet toegestaan is.