23 januari 2022

Wat zijn ETF’s?

4 min read
Wat zijn ETF's?

ETF is de afkorting die staat voor exchange traded funds. Deze zou je kunnen vergelijken met een beleggingsfonds en ze gaan ook wel rond onder de naam trackers. Ze zijn erg gespreid. Goed om te weten is dat een ETF meestal een bepaalde index volgt. Je kunt met een ETF beleggen in een bepaalde samenstelling, die eigenlijk anders niet mogelijk zou zijn. Of het zou veel energie kosten, maar dankzij ETF kan het nu dus wel. Hoe zou je er over denken als je bijvoorbeeld aandelen wil kopen van grote bedrijven? Dat zal niet eenvoudig gaan maar met ETF index kan het dus wel, je kunt dan met een transactie toch een positie innemen in de hele index. Een antwoord op de vraag wat zijn ETF’s heb je inmiddels, maar wat kun jij er mee? Daar gaan we hieronder verder op in.

Wat zijn ETF's?

ETF en beleggingsfonds, verschillen

Een duidelijk verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds is dat een ETF de koers zal volgen. Hij zal dus niet proberen om beter te presteren dan de index of beter willen presteren dan een samentelling. Een ETF wordt ook wel als een passief fonds gezien, puur omdat ze de koers aanhouden en volgen (tracken). Er is heel duidelijk geen actief beheer bij een ETF. De kosten zijn dus veel lager en het is dan ook een goedkopere optie dan een beleggingsfonds. Wat ook een duidelijk verschil is, is dat een beleggingsfonds minder flexibel is. Vaak zijn ze maar eens per dag verhandelbaar op de beurs. Het voordeel van ETF is dat deze vaak continu verhandelbaar kunnen zijn. Waarom dat kan? Omdat de aankopen en verkopen van een ETF op de beurs direct uitgevoerd kunnen worden.

Voordelen ETF beleggen

De keuze die veel mensen maken om te beleggen in ETF is niet zomaar. Het is een gunstige maar ook bewuste keuze. Er zijn namelijk erg veel voordelen. Als je een beginner bent op het gebied van beleggen dan is ETF een goede optie. Ze zijn dan ook erg laagdrempelig en je kunt rustig aan werken aan vermogensgroei. Ook zijn ze transparant en laag in kostenbeheer. Ze hebben verder nog een goede spreiding en je kunt in veel aandelen tegelijkertijd beleggen.

Risico ETF beleggen

Beleggen is altijd met een risico, soms wat meer dan bij een andere vorm van beleggen, maar je hebt altijd de kans dat je een bedrag ineens kwijt bent en dus verlies maakt. De index track staat ongeveer gelijk aan de stand van een index bij de ETF. Hierdoor heb je hierbij wat minder risico als je gaat beleggen. Het voordeel is dat je risico daarom geminimaliseerd wordt en het is wel aan te raden dat voordat je gaat beleggen in ETF dat je je dan eerst gaat verdiepen in welke soorten indices er zijn en wat de risico’s zijn. Er zijn namelijk wel wat risico’s waar je rekening mee moet houden zoals:

–          Koers risico: hierbij gaat het over het risico wat je kunt lopen als de koers van de index tracker gaat dalen. Dit zal gebeuren wanneer de waarde van de beleggingen in de index tracker daalt. Over het algemeen kan gezegd worden dat de koersen redelijk stabiel zijn en risico’s zijn daarbij dan ook minimaal. Maar je hebt altijd een koers risico wat je kunt lopen en daar moet je dus wel aan denken als je deze keuze van beleggen maakt.

–          Afwijking index: als je gaat beleggen in een index tracker dan kan het zijn dat de index de koers niet precies kan volgen.

Welke mogelijkheden heb jij met ETF beleggen?

De duurzame ETF’s zouden een keuze kunnen zijn voor je. Daar gaan we zowat dieper op in. Je gaat tegenwoordig vaak op de langere termijn beleggen en ook kijk je naar duurzaamheid. Je wil dus zeg maar wel beleggen maar dan met een verantwoordelijk doeleinde voor ogen. Bij duurzaam beleggen rondom ETF gaat het er over dat wanneer je gaat investeren, dat de ETF dan expliciet is bestemd voor aandelen binnen een bedrijf, met een verantwoordelijke bedrijfsvoering. Dit noemen we dan duurzame aandelen. De markt hiervoor neemt alleen maar toe en die keuze kan jij dus ook maken wanneer je het op een goede manier wil aanpakken. Steeds meer mensen overwegen dit als ze gaan beleggen, maar welke keuze je ook gaat maken, het is altijd van belang dat je goed gaat kijken naar de voordelen, hoe het werkt, het risico wat je loopt en het geld wat je beschikbaar hebt. Kies altijd een manier van beleggen die echt bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *