Wil je geld lenen? Check dan eerst de rentes

geld lenen

Een uitbouw, nieuwe kozijnen, een auto of zelfs een heel huis. Voor het doen van dit soort aankopen is het voor de meeste mensen nodig een lening af te sluiten. Ga je geld lenen, dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Het allerbelangrijkste is daarbij waarschijnlijk wel het rentepercentage. De rente bepaalt immers hoe duur jouw lening uiteindelijk uit gaat vallen. Maar waardoor wordt de hoogte van de rente eigenlijk bepaald? Hieronder gaan we daar dieper op in.

Lening afsluiten

Door welke aspecten wordt de rentehoogte bepaald?

Er zijn diverse componenten die bepalen hoe hoog de rente over je lening uiteindelijk zal zijn. De meest voorkomende zijn de volgende:

• Het soort lening waar het om gaat. Bij een hypotheek, het lenen van een bedrag voor de aanschaf voor een auto en geld lenen om duurzame investeringen aan je huis te doen (zie volgende alinea); aan elk type lening kunnen verschillende rentehoogtes verbonden zijn.

• De hoogte van het te lenen bedrag.

• Het al dan niet bezitten van een eigen woning. Sommige leningen kun je namelijk alleen afsluiten als je een huis bezit.

• Het profiel dat een financiële instelling van je heeft. Sommige instellingen of banken kunnen je een lagere rente bieden als ze veel zekerheid menen te zien in jouw gegevens.

Vergelijk leningen

Lening voor duurzame investeringen

Veel woningbezitters zijn er lustig mee bezig: het comfortabeler maken en verduurzamen van de woning. Deze twee dingen gaan meestal samen. Als je je woning beter isoleert, dan neemt je woongenot hoe dan ook toe. In de winter blijft je huis immers aangenaam warm, terwijl in de zomer de heftigste warmte juist buiten blijft. Helaas is isolatie wel kostbaar. Gelukkig biedt de overheid regelmatig speciale leningen aan. Hiermee kun je geld lenen tegen een zeer lage rente. Zodoende wordt het verduurzamen (en dus milieuvriendelijker maken) van woningen fors gestimuleerd.